Bil körkort – allt om att ta bilkörkort - Trafikskola24

Bil körkort – allt om att ta bilkörkort - Trafikskola24

Bil körkort

Bil och körkort är något som man ofta längtar efter när man är ungdom. När du fyllt 16 år har du möjlighet att ta det första steget mot ditt alldeles egna bilkörkort och ge dig ut på vägarna tillsammans med din handledare eller körskolelärare.

 

Så vad krävs det av dig för att du ska kunna ta ditt bilkörkort

1 Ansöka om körkortstillstånd.

2 Gå igenom en handledarutbildning.

3 Börja med övningskörningen.

4 Göra riskettan.

5 Göra risktvåan.

6 Boka tiden för teoriprovet.

7 Avslutningsvis genomföra körprovet.

 

Vad krävs av dig som handledare

* Du måste minst vara 24 år

* Eleven du kör med måste ha ett giltigt körkortstillstånd

* Under dem senaste fem åren måste du och din elev ha gått en introduktionskurs

när det gäller bilkörkortet

* Du måste haft körkort i minst fem år och det måste vara giltigt i Sverige eller något annat ESS-land.

 

Man ska alltid ha en övningskörning-skylt bak på bilen så att det syns tydligt i trafiken.

 

Dessa sju steg är dem du behöver gå igenom för att nå ditt bilkörkort, men vägen till ditt bilkörkort kan variera. Det vanligaste är att det ungefär tar ca 3 månader, men hur lång tid det tar för just dig att ta bilkörkortet beror på om du lägger ner mycket tid på det som krävs för att nå körkortet.

Tycker du att 3 månader låter långt

Tycker du att 3 månader låter långt och du känner att du bara vill ha ditt bilkörkort i handen? Intensivkurs är då det du ska söka. Det tar endast 2 veckor för dig att ta bilkörkortet.

Intensivkursen kräver ingen tidigare kunskaper eller erfarenheter av bil. Du kan få hela intensivkursen för bilkörkortet anpassad för dig och din utveckling inom just bil och körkort.

 

Nya regler när det gäller proven för bilkörkort är att sen den 1 mars 2020, så måste man klara av teoriprovet innan man får göra körprovet. Sen har även giltighets längden för bilkörkort ändrats från 2 månader till 4 månader. Om man har gjort det ena provet men att det tar mer än 4 månader till man gör nästa prov måste man göra om det första provet man gjort för att båda ska vara giltiga.

Exempel på startpaket

Varje trafikskola har olika startpaket på bilkörkort med olika innehåll och priser. Här nedan är exempel på hur bilkörkortspaketen kan se ut.

 

I ett startpaket för 18500kr kan detta ingå:

* 25 körlektioner på 40 min per gång

* Digitalt teoriprov

* Riskettan ( teoretiskt)

* Risktvåan (halkbana)

* Lån av bil när man har körprovet

 

I ett startpaket för 7500kr kan detta ingå:

*10 körlektioner på 40 min per gång

* Ett digitalt teoripaket

 

I en intensivkurs startpaket kan följande ingå:

* 31 körlektioner

* Fria webbtester och ett bokpaket

* Riskettan

* Risktvåan

* Bil lånas ut vid tid för körprov

Priserna för intensivkursernas startpaket när det gäller bilkörkort ligger på ungefär

23 500 – 19 875 kr.

 

Det finns många olika vägar till bil och körkort, så gå in eller ring till en trafikskola och börja resan till ditt bilkörkort redan idag.

Intresseförfrågan

Lämna intresseförfrågan när du vill ta Bilkörkort.

Säkerhetskontroll för bil (B-körkort)

Vad betyder körkort?

officiellt bevis att man får köra bil, motorcykel och dylikt

Wikipedia information om Körkort_i_Sverige

Körkort i Sverige Körkort i Sverige delas in i ett antal klasser som anger vilken typ av fordon innehavaren får köra: AM, A1, A2, A, B, BE, C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E och DE. Ett svenskt körkort med enbart de lägre behörigheterna (AM, A1, A2, A, B, BE) gäller 10 år från utfärdandedatum. Körkortet kan återkallas i upp till tre år vid bland annat grövre trafikbrott eller sjukdom. Om det varit återkallat längre än ett år krävs att ett nytt förarprov avläggs för att behörigheten ska återfås. Det svenska körkortet är även en godkänd identitetshandling i Sverige. För att få ett körkort gäller att vissa grundvillkor ska vara uppfyllda. Ett körkortstillstånd ska vara utfärdat och giltigt. För att få ett körkortstillstånd kan det, beroende på trafikklass, krävas hälsodeklaration, synundersökning, läkarundersökning eller läkarintyg. Den sökande ska vara permanent bosatt i Sverige eller ha studerat i Sverige i minst sex månader, ha svensk legitimation samt ha uppnått en viss ålder som är beroende av trafikklass. Slutligen görs ett förarprov där ett godkänt resultat krävs för att körkort ska utfärdas. För kortare uppehåll i Sverige är utländska körkort i regel godkända.